Anderen over Heleen

Edith Janssen

Edith Janssen, zelfstandig communicatie adviseur:

Hele goede mediatraining gehad bij Pressing Matters van Heleen Makkinga en Denise Deschamps. Naast de inhoudelijke oefening in het woordvoerdersvak is er minstens zoveel aandacht voor de non-verbale communicatie. Een ijzersterke combi, heel leerzaam en dankzij Heleen en Denise ook heel leuk en -hoewel intensief- ontspannen. Dat laatste is wel zo fijn als er continu op je doen en laten wordt ingezoomd 😉

Angelina Hammond, communicatie adviseur bij Sarphati Amsterdam, GGD:

Heb een mediatraining bij Pressing Matters gevolgd en ben er zeer tevreden over! De training is een mooie balans tussen theorie en praktijk, verbale en non-verbale communicatietechnieken. Het was ook erg verhelderend om korte video’s te bekijken van de Do’s en Don’ts.
Jezelf terugzien op video opnamen is altijd spannend, maar ontzettend leerzaam. Je wordt tijdens deze training op een hele natuurlijke manier begeleid en ‘gewapend’, dat je naderhand zelfs uitkijkt om de media te woord te staan!

Susanne Petra, Manager Zorg Wilhelmina Kinderziekenhuis:

Heleen ken ik al een aantal jaar als gewaardeerde collega. Tijdens een eendaagse mediatraining bij haar bedrijf Pressing Matters (samen met Denise Dechamps) heb ik ongelofelijk veel geleerd. Heleen is vlijmscherp in haar feedback, waarbij het haar steeds gaat om de inhoud van de boodschap. Wat wil je eigenlijk over brengen? Hoe bouw je een betoog op? En is dat dan ook geloofwaardig? Haar frisse professionele blik op communicatie werkt aanstekelijk voor iedereen die regelmatig moet presenteren in kleine of grotere groepen.

Anouk IJfs, woordvoerder Nuon/Vattenfall

Ik volgde het 3 maanden programma van Pressing Matters toen ik, na een aantal jaar als communicatieadviseur te hebben gewerkt, een nieuwe baan als woordvoerder kreeg. Heleen coachte mij door de belangrijkste stappen van het werk en deed dat vanuit haar eigen, brede ervaring en met groot enthousiasme. Ze onderbouwde haar verhaal met duidelijke voorbeelden en spitste haar informatie en ondersteuning bovendien toe op de onderwerpen waar ik in mijn werk op dat moment mee bezig was. Dat maakt de opzet heel prettig praktijkgericht én concreet. Heleens directe stijl, humor en kunde maakten dit programma voor mij niet alleen ontzettend leerzaam, maar het bevestigde ook mijn keuze voor het vak van persvoorlichter: een leukere baan bestaat er niet!

Suzan Snels, Snels Communicatie

Ik heb meer dan twintig jaar ervaring in het communicatievak. Dat maakt dat ik stevig in mijn schoenen sta en mijn adviezen waardevol zijn voor anderen. Na verschillende mensen te hebben begeleid tijdens interviews voor krant, radio en televisie werd het tijd om weer eens zélf voor de camera te gaan staan.

Ik heb gekozen voor Pressing Matters vanwege de persoonlijke aanpak en de aandacht voor non-verbale communicatie. ‘s Morgens heeft Heleen mij alles verteld over hoe je met de Message House-methode een goed onderbouwde kernboodschap kunt schrijven. Aan de hand van een bestaande case hebben we een kernboodschap geformuleerd. Daarnaast hebben we filmpjes bekeken van hoe het ‘moet’ en hoe het niet moet.

Na de lunch begon het ‘echte’ werk. Na veel boeiende informatie over non-verbale communicatie ben ik voor de camera doorgezaagd over mijn case. Intensief, maar heel leerzaam. Echt een aanrader deze mediatraining!

Carolina Deelen, In Connection:

Ik belde Heleen op een moment dat er een plots een forse woordvoerders uitdaging voor me lag, waarvan ik merkte dat ik er tegenop zag. Ik wilde graag even sparren. Heleen regelde dat dit snel kon en bood heel prettig en adequaat partij, kennis en kwaliteit. Dat deed ze ook nog precies op maat, door het stellen van de juiste vragen. Na het gesprek was ik er niet alleen klaar voor, ik had er zelfs zin in gekregen! Kortom: even sparren met Heleen bracht veel meer dan ik had gevraagd.

Erik van Prooijen, eindredacteur Radio 1 AVRO/TROS

Voordat Heleen persvoorlichter werd, werkten wij samen aan tal van journalistieke producties voor het actualiteitenprogramma TweeVandaag (het huidige EenVandaag). Deze samenwerking beviel zeer goed. Heleen is een doorzetter met eigenschappen die zowel voor journalist als voorlichter onmisbaar zijn: nuchter, recht door zee, helder en betrouwbaar. Ik zie het als een groot voordeel dat ze aan ‘beide zijden van het front’ gestreden heeft. Daardoor weet ze als geen ander wat de journalist wil: transparantie, snelheid en relevante informatie in plaats van een reclamepraatje. Daarnaast heeft ze een feilloos gevoel voor hoe je een relevant netwerk opbouwt en onderhoudt. Dat samen maakt haar uitermate geschikt om de communicatieprofessionals wegwijs te maken in het persvoorlichterschap.